Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (2024)

De uitgestrekte kustlijn van Nederland

Wie denkt dat je naar een tropisch oord moet voor een mooie strandbestemming, heeft het helemaal mis. Nederland heeft een kustlijn van ruim 450 kilometer, met vele prachtige stranden. Dus trek je slippers aan, neem je favoriete tijdschrift mee, en zet koers richting een vakantiepark aan zee voor een paar heerlijke dagen aan de kust.

Het schoonste strand van Nederland

Wist je dat jaarlijks de verkiezing "Het Schoonste Strand van Nederland" wordt georganiseerd? Stichting Nederland Schoon benadrukt hiermee het belang van collectieve actie en verantwoordelijkheid voor het behoud van onze natuurlijke omgeving. Lokale gemeenschappen werken samen om stranden te onderhouden en te verbeteren.

Enkele winnende stranden van de afgelopen jaren zijn het Banjaardstrand, Katwijk aan zee en Vlieland. En laten die nu net ook op onze lijst van de mooiste stranden van Nederland staan!

Banjaardstrand, Zeeland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (1)

Kitesurfers voor het Banjaardstrand

Aan de voet van de Oosterscheldekering ligt het Banjaardstrand, geprezen als een van de mooiste én schoonste stranden van Nederland. Met brede stukken die zich tot wel 500 meter uitstrekken, biedt het strand niet alleen een betoverend uitzicht, maar ook een uitnodigend decor voor een stevige strandwandeling.

Watersportliefhebbers worden verwend met een kitesurf-hotspot aan de linkerzijde van het Banjaardstrand, bij Vrouwenpolder. Voor degenen die liever op rustiger water avonturen beleven, biedt het nabijgelegen Veerse Meer uitstekende mogelijkheden voor windsurfen en zeilen.

Accommodatie tip: Noordzee Résidence De Banjaard - Een ruim opgezet vakantiepark op een schitterende locatie direct aan het Noordzeestrand.

Zoutelande, Zeeland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (2)

Zoutelande


Zoutelande verdient absoluut een plekje op de lijst van mooiste stranden van Nederland. Sinds de opkomst van de hit van BLØF is het strand alleen maar populairder geworden onder toeristen, maar dat doet niets af aan zijn schoonheid.

Dankzij de ideale ligging op het zuiden geniet je hier van eindeloze zonuren, wat Zoutelande de bijnaam 'Zeeuwse Riviera' heeft opgeleverd. Het dorp zelf heeft een knus centrum met gezellige winkels en terrasjes. Daarnaast maken de hoge duinen van Zoutelande (ca. 30 tot 54 meter boven NAP) het een geliefde plek onder de delta- en paravliegers.

Accommodatie tip: Roompot Noordzee Résidence Dishoek - Een luxe, kleinschalig dorpje, te midden van de duinen.

Cadzand-bad, Zeeland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (3)

Strandpaviljoen in Cadzand-bad


Cadzand staat bekend om zijn luxe uitstraling en ongerepte stranden. Met zijn brede stranden, helder water en exclusieve strandpaviljoens biedt Cadzand een oase van rust en luxe aan de Zeeuwse kust.

Cadzand is niet alleen de meest zuidelijke badplaats van Nederland, maar grenst ook aan het prachtige natuurgebied het Zwin, waardoor je eenvoudig je strandwandeling kunt uitbreiden naar een ontdekkingstocht door de natuur. En om de ervaring helemaal compleet te maken, kun je tijdens vakantie in Cadzand een tal van fossielen, schelpen en zelfs haaien- en roggentanden vinden.

Accommodatie tip: Roompot Noordzee Résidence Cadzand-Bad - Dit park ademt luxe met zijn prachtige watervilla's voorzien van groene tuin, fijn terras of eigen steiger.

Bloemendaal aan zee, Noord-Holland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (4)

Strandopgang Bloemendaal aan zee

Voor wie op zoek is naar een bruisende strandervaring in Noord-Holland, is Bloemendaal aan Zee de place to be. Dit levendige strand, gelegen nabij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland trekt zowel locals als toeristen aan met zijn trendy strandtenten, muziek en activiteiten.

Of je nu wilt relaxen met een co*cktail in een luxe strandclub, deelnemen aan beachvolleybaltoernooi of jezelf wilt uitdagen met surflessen bij een van de surfscholen, in Bloemendaal kan het allemaal. Laat je meevoeren door de energieke sfeer en beleef een onvergetelijke dag aan het strand.

Accommodatie tip: Roompot Bloemendaal aan Zee - Geniet van een moderne ingerichte lodge met openslaande deuren, waardoor de woonkamer naadloos overgaat in een prachtig terras.

Schoorl, Noord-Holland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (5)

Meertje in de duinen nabij Schoorl


Schoorl wordt beschouwd als het mooiste en breedste duinlandschap van Nederland. Het Schoorlstrand is uitsluitend bereikbaar per fiets of te voet, wat zorgt voor een kalme omgeving zonder massa's dagjesmensen of drukke boulevards.

Verken ook zeker het prachtige duinlandschap en ontdek het schilderachtige Vogelmeer, een oase van rust en een paradijs voor vogelliefhebbers. Maak een ontspannen wandeling rond het meer en sluit je verkenningstocht af met een welverdiend drankje op het nabijgelegen strandpaviljoen.

Accommodatie tip: Park Scorleduyn - Vanuit je ruime, vrijstaande bungalow wandel je direct het uitgestrekte duingebied van Nederland in.

Katwijk aan zee, Zuid-Holland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (6)

Strandopgang Katwijk aan zee

Katwijk aan Zee is niet zomaar een kustplaats; het heeft karakter en biedt een ideale mix van ontspanning en avontuur. Al sinds 1873 staat Katwijk bekend als een inspirerend kunstenaarsdorp, waar bekende schilders internationaal erkende werken creëren. De sfeer van Katwijk, met zijn visserstaferelen en landschappen, vormt vaak het decor in deze kunstwerken. Ontdek de artistieke erfenis van de stad terwijl je geniet van de prachtige stranden, levendige boulevards en historische charme.

Accommodatie tip: Molecaten Park Noordduinen - Gelegen te midden van de duinen, op slechts 200 meter van het strand.

Scheveningen, Zuid-Holland

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (7)

De bekende pier van Scheveningen


Natuurlijk prijkt het geliefde Scheveningen ook op onze lijst. Met zijn prachtige stranden en bruisende sfeer trekt deze bestemming niet voor niets jaarlijks miljoenen bezoekers.

In Scheveningen vind je alles voor de ultieme strandervaring. Van uitgestrekte zandstranden waar je heerlijk kunt zonnen en zwemmen tot aan de sfeervolle boulevard waar je kunt genieten van gezellige restaurants, winkels en terrassen met uitzicht op zee. En vergeet de beroemde Pier niet. Ga je de uitdaging aan in het reuzenrad SkyView of durf je te bungeejumpen?

Accommodatie tip: Wil je de natuur afwisselen met het strand én de veelzijdigheid van de stad? Dan vakantiepark Delftse Hout the place to be.

De Hors, Texel

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (8)

Duinvalleien van De Hors


Texel is het grootste en meest veelzijdige Waddeneiland van Nederland. Ver weg van de drukte van de bewoonde wereld ligt De Hors. Dit afgelegen stukje strand, omringd door duinvalleien, biedt een betoverende ontsnapping aan de dagelijkse drukte.

Hier kun je niet alleen genieten van de rust en de ruimte, maar ook getuige zijn van de unieke geboorte van jonge duinen, een proces dat zich slechts op enkele plekken ter wereld voordoet. Met water en wind die vrij spel hebben, vormt deze omgeving een waar natuurlijk spektakel en een unieke ervaring op Texel.

Accommodatie tip: Landal Sluftervallei - Een vakantiepark midden in de begroeide duinen en grenst aan Natuurgebied De Slufter en de Eierlandsche Duinen.

Oosterend, Terschelling

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (9)

De uitgestrekte duinen van Terschelling


Het eiland Terschelling herbergt enkele van de meest adembenemende stranden van Nederland. Met kilometers aan ongerepte kustlijn, omzoomd door duinen en schapenweiden, biedt Terschelling een ongeëvenaarde natuurlijke pracht. Onze favoriet? Het rustige en brede zandstrand Oosterend.

Breng hier ook zeker een bezoekje aan het Heartbreak Hotel, een charmant strandpaviljoen met een unieke inrichting uit de jaren vijftig en zestig, geïnspireerd door legendarische iconen Elvis Presley en Johnny Cash. Hier kun je niet alleen genieten van heerlijke versnaperingen, maar ook even terug in de tijd reizen naar een nostalgisch tijdperk van rock-'n-roll en memorabele muziek.

Accommodatie tip: Landal Schuttersbos - een vakantiepark midden in de natuur met knusse, vrijstaande cottages.

Lekker vertoeven aan de kust

De Nederlandse kust biedt voor elk wat wils, van de uitgestrekte stranden van Zeeland tot de ruige schoonheid van de Waddeneilanden. Of je nu verlangt naar een serene ontsnapping op Terschelling, de bruisende sfeer van Scheveningen wilt ervaren, of wilt genieten van de zon in Zoutelande, elke plek heeft zijn unieke charme.

Bij een heerlijke strandbestemming hoort natuurlijk ook een fijne uitvalsbasis om optimaal te genieten van de zeebries. Op vakantieparken.nl ontdek je de leukste vakantieparken aan de kust per provincie:

  • De leukste vakantieparken van Zeeland
  • De leukste vakantieparken van Noord-Holland
  • De leukste vakantieparken van Zuid-Holland
  • De leukste vakantieparken op de Waddeneilanden

Auteur: Lieke

Genieten aan de kust? Ontdek Nederland's mooiste stranden (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5787

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.