Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (2024)

Plan je een roadtrip door Zuid-Afrika en bezoek je het pittoreske plekje Franschhoek, dan heb ik zeer goed nieuws voor je, want je kan super lekker eten in Franschhoek. Franschhoek is een ‘must visit’ voor iedereen die van lekker eten en goede wijn houdt. Dit gezellige dorpje behoort samen met Stellenbosch en Paarl, tot de Kaapse Wijnlanden en ligt op ongeveer een uurtje rijden van Kaapstad.
Je vindt er de mooiste en beste wijndomeinen en je kan er bovendien heerlijk tafelen. En aangezien ik altijd op zoek ga naar de leukste eetplekjes en de beste restaurants in de regio, mocht Franschhoek niet ontbreken op onze reisroute.

Wil je weten waar je lekker kunt eten in Franschhoek? We konden helaas niet alle restaurants uittesten maar de plekjes die wij uitgetest hebben en nog een aantal gevestigde waarden die op basis van foodrecensies en kenners als uitmuntend worden beschouwd, vind je allemaal in deze blog.

Dit zijn beste restaurants van Franschhoek.

Epice

Epice is momenteel één van de meest ‘gehypete’ restaurants van Franschhoek en nadat we dit heerlijk eetplekje zelf uitgetest hebben, mogen we gerust durven zeggen dat dit ook heel terecht is. Bovendien kreeg Epice de eerste prijs in de ‘2022 Eat Out Awards’. Epice is gevestigd in Le Quartier Français en ligt op wandelafstand van Macaron Guesthouse, het logeerplekje waar wij verbleven.

Epice, dat in het Frans ‘kruid’ betekent, behoort tot de groep van La Colombe. Chef Charné Sampson, voormalig sous chef in La Colombe, staat hier aan het roer. Dit fine dining concept serveert een scala aan verrukkelijke sharing gerechtjes. Het smaakvol menu dat uit 12 gangen bestaat, is geïnspireerd op de culinaire expeditie van het team. Je proeft niet alleen de rijke smaken uit India maar ook de Spaanse, Japanse, Mexicaanse en Deense keuken komen aan bod.

Elk gerecht is niet alleen een schilderijtje op je bord, maar ook de complexe smaken zijn op zijn minst verrassend te noemen. De oesters met granny smith en chili, de tonijn met avocado en mosterd, de trolley met het sorbetijs dat eruit zag als echt fruit… Eén voor één echte smaakbommetjes.

Het interieur van Epice is bovendien stijlvol en luchtig, met veel houten accenten waardoor het ook heel gezellig zitten is. De bediening is dan weer hartelijk en zeer vlot. Want alhoewel je hier dineert op sterrenniveau voelt het helemaal niet stijf aan. En net daar houden we ook van.

Als je heel lekker wilt eten in Franschhoek dan is Epice een absolute aanrader. Ruim op voorhand reserveren wordt ten sterkste aangeraden. Er wordt bij reservatie reeds een voorschot gevraagd.
Het wordt bovendien niet aangemoedigd om jonge kinderen mee te nemen naar Epice.

Alhoewel je dit 'fine dining' concept best kunt vergelijken met een restaurant dat bij ons twee of zelfs drie Michelinsterren zou krijgen, zijn de prijzen hier heel erg betaalbaar. Voor het uitgebreide menu betaal je bij Epice 1595 ZAR per persoon wat volgens de huidige koers (04/2023) neerkomt op 85 EUR per persoon.
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (1)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (2)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (3)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (4)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (5)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (6)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (7)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (8)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (9)

Chef’s Warehouse at Maison

Nog zo’n heerlijk eetplekje is Chef’s Warehouse at Maison dat net buiten het centrum van Franschhoek ligt en op het wijndomein van Maison Estate gevestigd is. Hier leidt chef-kok David Schneider de keuken. Hij helpt Liam Tomlin om de stijl van informeel dineren van Chefs Warehouse naar een verfijnde landelijke omgeving te brengen. Hier kan je zowel genieten van een eigentijdse lunch als van een heerlijk diner op basis van een vast menu. Bij Chef’s Warehouse wordt er net als in de andere restaurants, gewerkt met een sharing menu van kleine tapas geserveerd in vier gangen. Hou je van oesters, bestel er dan zeker als ‘appetizer’ want deze zijn werkelijk verrukkelijk.

Bovendien is Chef’s Warehouse at Maison heel boho ingericht en straalt het interieur met zijn lichte, houten accenten een ongedwongen klasse uit. Als het mooi weer is, is het heerlijk zitten op het prachtige, ruime terras. Je hebt er een ongelooflijk zicht op de mooie tuin en de wijngaarden en je kan er bovendien genieten van een heerlijke zonsondergang.

Tapas for 2: 700 ZAR ppOnline reserveren is een must
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (10)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (11)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (12)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (13)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (14)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (15)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (16)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (17)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (18)

Niet getest maar ook een aanrader

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (19)

La Petite Colombe

Dit met reeds veel prijzen bekroonde fine dining restaurant wordt beschouwd als één van de beste eetplekjes van Zuid-Afrika. La Petite Colombe maakt deel uit van de ‘La Colombe’ groep en is gevestigd op het wijndomein Leeu Estates in Franschhoek. Het is genesteld op een buitengewoon mooie locatie, te midden van van wijngaarden met uitzicht op de Franschhoek-vallei en de Franschhoek-pas.

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (20)

Protégé

Ook gelegen in Le Quartier Français is het restaurant Protégé dat bovendien ook tot de groep van La Colombe hoort. Hier proberen ze het casual en comfortabel te houden maar toch krijg je een verfijnde en vooral smaakvolle benadering van casual fine-dining. Zane Soutar leidt het keukenteam en werkt samen met lokale leveranciers om het menu zo vers en seizoensgebonden mogelijk te houden

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (21)

Le Coin Français

Le Coin Français, Frans voor Franschhoek, van meervoudig awards winnende chef en eigenaar Darren Badenhorst, is al jaar en dag een gevestigde waarde in Franschhoek. De combinatie van Franse elegantie in de keuken en een zorgvuldig geselecteerde wijnkaart zorgen ervoor dat Le Coin Français één van de culinaire toppers van Franschhoek blijft.

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (22)

Ōku Asian Eatery

Ōku Asian Eatery werd geïnspireerd op de culinaire reis naar Indonesië die de eigenaren maakten in 2015. Hier wordt de keuken geleid door Ryan Shell die verfijnde Aziatisch geïnspireerde gerechten op het menu staan heeft. Liefhebbers van bao buns, bouillons, ramen en dumplings zijn hier dus aan het juiste adres. Het interieur is een mix van minimalistisch Aziatisch design met kunstwerken en bonsaibomen.

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (23)

French Connection

French Connection is een plekje waar je lekker kunt lunchen én ook ‘s avonds kunt dineren in een casual atmosfeer. Deze bistro met Franse flair vind je in Main Street en is ‘the place to be’ voor iedereen die houdt van ongecompliceerd eten met veel smaak en verse, lokale ingrediënten. Hier eet je mossels met frieten, vers gegrilde burgers en sappige steaks. Ook je kids zullen het hier geweldig vinden.

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (24)

Mon Amour

Voor lekker eten in Franschhoek moet je bij Mon Amour zijn. Want hier ontmoet de Parijse cafécultuur Alice in Wonderland in het fantasievolle en erg mooie decor van Mon Amour, weggestopt in The Yard vlak bij de hoofdstraat van Franschhoek. Dit kleurrijke stekje serveert champagne, oesters, en tapas evenals een scala aan stevige Indiase hoofdgerechten, zoals lam rogan josh, tandoori kipburgers en kip tikka pizza’s. Heerlijk!

En, overtuigd? Je kunt dus echt wel heel lekker eten in Franschhoek. Dit is echt zo’n plekje waar ik met plezier terugkeer. En als ik nieuwe adresjes in Franschhoek uittest, dan vul ik deze blog uiteraard ook verder aan. Ook suggesties of tip zijn steeds welkom!

Ben je op zoek naar goede eetplekjes in Kaapstad? Lees dan zeker ook mijn blog ‘Lekker eten in Kaapstad’.

Deze blog bevat affiliate links.
Dus wanneer je een aankoop maakt via deze links, ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding.
Maar wat jij betaalt blijft hetzelfde. Win-win!

Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (25)
Lekker eten in Franschhoek | De beste restaurants van Franschhoek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 5835

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.