Diferències entre cables resistents al foc i lliures d'halògens (2024)

Quan s’inicia un projecte en epsais públics es recomana “planificar pensanten la pitjor situació que et pots trobar”. És molt important que tots els implicats en un nou projecte comprenguin quan s’ha de fer servir un cable de PVC, un cable LSHF (Low Smoke Halogen Free: cables amb baixa emissió de fums i lliures d’halògens. ) i quan cables resistents al foc. Per poder prendre una bona bona decisió, és important saber quines són les diferències i els aspectes que s’han de valorar per fer una bona elecció.

Diferències entre cables resistents al foc i lliures d'halògens (1)

En què se diferencien els cables PVC, els LSHF i els resistents al foc?

Les característiques dels cables són determinants pel seu ús i l’aplicació que se li donarà en cada cas. Per exemple, les excel·lents prestacions elèctriques que ofereixen els cables PVC els fan idonis per ser utilitzats en ambients industrials. No obstant, en cas de produir-se un incendi, no són els més adequats en clau de seguretat, Aquests cables produeixen una gran quantitat de fum, àcids i gasos tòxics, pel que pot afectar a les persones tenint conseqüències importants.

Els cables LSHF, també coneguts com a cables lliures d’halògens, són molt recomanables per ser instal·lats en espais d’alta concurrència pública. Ens referim, per exmple, a hospitals, aeroports, túnels, metros museus, oficines, així com també plantes de producció o laboratoris. En aquests casos, aquests cables han estat dissenyats per oferir la màxima protecció a les persones en cas d’incendi. No propaguen el foc (evitant que arribi a una nova zona), però a més a més no emet substàncies tòxiques ni corrosives i propicien una baixa emissió de fums. Així, es facilita l’evacuació de les persones i la feina dels equips de rescat.

En cas de produir-se un incendi, aquests dos tipus de cable interrompen la conducció d’energia als circuits que estiguin connectats.

Els cables resistents al foc són els únics que tenen la capacitat de continuar mantenint el suministre elèctric en el moment d’entrar en contacte amb les flames, fins i tot en les condicions extremes que es presenten en un incendi perllongat. D’aquesta manera es por garantir el funcionament dels equips d’emergència com alarmes acústiques, extractors de fum o ventilació forçada, senyalització i il·luminació d’emergència, bombes d’aigua, xarxa innerte i/o bombers, obertura automàtica de portres, càmeres de videovigilància, etc. Tot aquest suport pemet una evacuació molt més ràpida i efectiva.

Normativa europea CPR

La normativa Europea CPR obliga als fabricants de cables a realitzar test de reacció al foc en laboratoris oficials. Posteriorment els resultatsoficials d’aqueststestsindicaranlesprestacions d’aquestscablesresistentsalfoc, reflectidaenles classesB2ca, Cca,Dca o Eca. Finalment, en funció del resultat, el cable serà més o menys adequat per la seva instal·lació en llocs crítics com els citats anteriorment.

Aquestes classes i el seu criteri de classificació poden resumir-se en aquesta taula:

ClasseFumsPartículesAcidesa
PrestacionesPrestacionsPrestacionsPrestacions
B2caMolt altas1aMolt altad0Molt altaa1Alta
CcaAltas1bAltad1Altaa2Mitja
DcaBàsicas2Mitjad2Bàsicaa3Bàsica
EcaBàsicas3Bàsica

La CPR estableix un estàndard de major segureta que eleva el comportament dels conductors davant la propagació de l’incendi i, a més a més, brinda característiques que la normativa internacional IEC no considerava. Entre elles figura un millor comportament dels fums, caiguda de gotes o partícules (droplets) que s’autoextingeixen en un temps estandaritzat i millores davant l’acidesa i toxicitat. Pots trobar més informació sobre la CPR en aquest vídeo.

Amb aquestes característiques i amb el segell d’una flexibilitat que convidem als nostres clients a comprovar, Top Cable consolida el seu compromís de presentar solucions amb un alt estàndard, certificacions que validen les seves característiques i, evidentment, un equip humà preparat per atendre els requeriments.

Com garanteixen la seguretat en cas de foc els cables resistents al foc?

Els cables resistents al foc han de complir amb una estructura que permeti complir amb els seus propòsits en tot moment. així, els objectius principals són dos, garantir la seguretat de les persones que estan allà i que els circuits elèctrics fonamentals per a l’evacuació de les persones segueixin funcionant.

Han de ser cables lliures d’halògens i ecitar la propagació del foc, aconseguint tenir controlar l’ioncendi. Si compleixen amb aquests requisits el seu conductor pot catalogar-se d’Alta Seguretat (AS), o fins i tot (AS+).

Tienen que ser cables libres de halógenos y evitar la propagación del fuego, consiguiendo tener controlado el incendio. Si cumple con estos requisitos su conductor puede catalogarse de Alta Seguridad, (AS) o incluso (AS+).

Quins cables d’Alta Seguretatpot oferir Top Cable?

Entre l’àmplia gamma de cables de Top Cable trobem un cable que compleix amb tots els requisits. És LSHF (no propagador de la flama, ni de l’incendi, no produeix fums ni gasos corrosius), amb la característica addicional de ser resistent al foc. Així, protegeix la integritat dels ciurcuits de seguretat. Aquests cables es denominen AS+.

Aquest cable d’altes prestacions amb el que comptem en el nostre catàleg és, concretament, el TOXFREE® PLUS ZH 331 RZ1-K (AS+). Compleix amb totes les característiques que han de tenir els cables LSHF d’alta seguretat i, a més a més, ofereix resistència al foc AS+.

Diferències entre cables resistents al foc i lliures d'halògens (2)

Al ser cables resistents al foc d’acord a la normativa IEC 60331-1 ofereix, sense cap dubte, la seguretat necessària per mantenir el funcionament dels sistemes d’emergència. És un cable capaç d’estar 120 minuts exposat a 950ºC sense generar cap mena d’interrupció a la càrrega connectada.

Descarrgua aquí l’especificació tècnica TOXFREE® PLUS ZH 331 RZ1-K AS+ de Top Cable.

Publicacions relacionades

  • Toxfree® RZ1-K, cable de potència LSZH amb la màxima protecció CPR en cas d'incendi

    El TOXFREE® RZ1-K 0,6/1kV és uncable flexible de potència, lluire d'halògens, que té una baixa…

  • Cables lliures d'halògens AS i AS +

    Els cables lliures d'halògens són d'instal·lació obligada en el nostre país en tots els locals…

  • Test de reacció al foc dels cables CPR

    La normativa Europea CPR obliga als fabricants de cables a realitzar un test de reacció…

Diferències entre cables resistents al foc i lliures d'halògens (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6501

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.